Murumendiko Aste Kulturalean murgilduta gaude eta programan agertzen den bezala martxoaren 6an kultur ezberdinak izango dira protagonista. Arratsaldeko 16:30etatik 18:00etara iraungo duen ekitaldi honetan kultur desberdinen adierazpide eta ohiturak agertuko
dira. Eta besteak beste gurasoek
beren jatorriko jakiak prestatuko dituzte: Errumania, Colombia edo Marokoko jakiak izango dira mahaian. Eta hemengok ere zerbait
tipikoa eramatekotan gara, ahal bada etxean egindakoa. Proposamenen artean San Blas opilak, sagar-gozoa edo irasagarra eta mamia daude. Lana errazteko asmotan hona hemen San Blas opilaren errezeta:
SAN BLASA
Osagaiak:
* ≈800-900 gr. uruna (irina)
* 7 arrautza
* ≈200gr. gurina
* ≈200gr. azukrea
* Legamia (adb. sobre bat Royal)
* Anis esentzia edo lurrina (tantan batzuk baino ez dira behar)
* Azukre birrindua (azukre glasa edota kafea birrintzekoan birrinduta)
* Limoi azal brintzak(aukeran)
Zelan egin:
Lehenengo
eta behin 2 arrautzaren zuringoa bereizi eta gorde (amaierarako da,
azukre glasarekin nahastuz _zuringo bakoitzeko 7 goilarakada azukre_,
gaineko geruza zuria egiteko).
600 gr. inguru urunez
tontor bat egin lan-mahaiaren gainean, eta erdian zulo bat eginez, hara
bota osagaiak: 5 arraultza oso eta beste 2 gorringoak, 200 gr. azukre,
gurina (zatituta eta kanpoan egondakoa, hotza ez!), legamia, anisa eta
limoi azal brintza batzuk nahastuz orea egiten hasi (hasieran egurrezko
goilara batez edo eraginez, baina orea sendotzen dan heinean, eskuekin
eragingo diogu oreari).
Ogitarako oreari bezala, irin
gehiago eransten eta eskuekin eragiten eta nahasten joan, harik eta
orea eskuetan itsasten ez dan arte.
Kotoizko esku trapu
garbi batez estali eta gutxienez ordu erdiz utzi estalita, legamiak bere
lana egin dezan. Bukatzeko nahi den forma eman, gutxieneko lodiera,
hatzamar bat.
Labe berotan sartu (220ºC).
10
minutu pasatakoan jadanik puzten hasita egongo da, orduan 170ºra jeitsi
eta 25min inguru pasatakoan (lodieraren arabera), kolore gehiegi hartu
aurretik, itzali.
Gaineko geruza prestatzeko, 2 zuringoak
altxa eta altxatuta dauzkagunean, azukre birrindua erantsi, pixkanaka, 7
goilarakada zuringo bakoitzeko. Baita anis tangaren bat ere (aukeran).
Opila
edo opiltxoak labetik atera, zuringoekin egindako saltsa gainera bota
eta zabaldu. Berehala labe beroan sartu, geruza gogor dadin (surik gabe,
bere berotasuna nahikoa izaten du).
Hozten denean, jateko prest!
Ya estamos en plena Semana Cutural. Desde el blog queremos recordaros la interesante actividad que hay prevista para mañana miércoles entre las 16:30 y las 18:00. La interculturalidad será en esa ocasión la protagonista de la jornada. Las diferentes expresiones y costumbres serán el punto de partida de esta actividad. Entre otras cosas los padres y madres de la escuela prepararán comidas típicas de sus países de orígen. Las propuestas para los autóctonos en la ultima reunión fueron las tortas de san blas la tarta de manzana o la mamia. Con el propósito de ayudar a las familias que quieran participar aquí os dejamos la receta de la torta de San Blas. Si os animais con cualquier otro plato también será bienvenido por supuesto.
Ingredientes:
* ≈800-900 gr. harina
* 7 huevos
* ≈200gr. mantequilla
* ≈200gr. azucar
* Levadura (ej. Un sobre de Royal)
* Esencia o aroma de anís (sólo se necesitan unas gotas)
* Azúcar molido (azúcar glass o molido en el molinillo)
* Rayadura de cáscara de limón (optativo)30
Proceso:
En primer lugar, separar dos claras y guardarlas (son para el final, las mezclaremos con el azúcar glass _ 7 cucharadas por cada clara_ para elaborar la capa blanca de encima.
Echar aprox. 600 gr. de harina sobre la mesa de trabajo, hacerle un agujero en centro y añadirle todos los ingredientes: 5 huevos enteros y las dos yemas, 200 gr de azúcar, mantequilla (que no esté fría, mejor templada y troceada), la levadura, el anís y la rayadura de cáscara de limón. Comenzar a amasar con una cuchara de madera, pero a medida de que va cogiendo la harina y va espesando, hacerlo con las manos (todo esto se puede hacer con amasadora).
Ir añadiendo harina y amasando hasta que la masa no se pegue en las manos, como cuando se hace pan.
Envolver la masa en un paño limpio de algodón y dejarlo reposar como mínimo media hora, para que la levadura haga su efecto. Para terminar, darle la forma que se desee, tomando como grosor mínimo el grosor de un dedo, de ahí para arriba.
Meterlo en horno caliente (220ºC).
Una vez pasados alrededor de 10 minutos, ya se habrá subido, entonces bajarlo a unos 170º y dejarlo hasta que pasen 25min (dependiendo del grosor), no dejar que se tueste demasiado.
Para preparar la capa de encima, montar a punto de nieve las dos claras y añadir poco a poco el azucar glass (14 cucharadas, 7 por cada clara), también, si gusta, alguna gota de anís.
Sacar la torta o tortitas del horno y esparcir la clara montada sobre ellas. Volver a meterla en el horno para que la clara se endurezca (normalmente basta con su calor, sin fuego).
Una vez frío, jatera!
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